Børsen logo

”Jeg har altid undret mig over hamsterhjulet”

Af Laura Bisted Jacobsen, Foto: Thomas Elken

ANNONCØRBETALT INDHOLD AF HONDA

Topbilled mobil
topbillede

Fast job, god løn og flinke kolleger. Thomas Duus Monefeldt havde gode forhold på sit arbejde, men passionen for friluftsliv, naturens ro og tanker om en bedre balance i livet trak i ham, når han sad på sin plads i storrumskontoret. Han følte sig ikke som den bedste udgave af sig selv. Efter nytår tog han springet og forlod sit job, og nu er han ved at gøre naturen til sit kontor.

Det er fredag formiddag i februar, og solen titter frem fra tid til anden mellem træerne i Auderød Skov i Nordsjælland. Thomas Duus Monefeldt sidder på knæ foran sit bål og snitter spåner i et lille stykke brænde, så ilden hurtigere kan fænge, når han tænder op med ildstålet.

For få måneder siden sad han på sin plads i storrumskontoret hos ATP, hvor han var daglig arbejdsmiljøleder i HR-afdelingen. Inden jul sagde han op efter knap otte år i organisationen, og nu er han ved at uddanne sig til friluftsvejleder på Skovskolen i Nødebo, der hører under Københavns Universitet. Han er samtidig ved at opbygge sin egen virksomhed med naturen som omdrejningspunkt.

”Jeg har altid undret mig over hamsterhjulet og tænkt, at jeg ikke var skabt til at sidde inde på et kontor hele tiden. At jeg ikke var den bedste udgave af mig selv,” forklarer Thomas Duus Monefeldt, der understreger, at han var glad for sin arbejdsplads og sine kolleger, men at der ligesom manglede noget.

Naturen og friluftslivet har gennem de sidste 25 år spillet en stor rolle i hans liv i form af vandre- og kanoture, mountainbike, kajak og overnatning i skovene med bålhygge. Drømmen om at rykke kontoret udenfor og indrette arbejdslivet anderledes til glæde for familien var svær at begrave.

”På et tidspunkt udfordrede min kone mig og opfordrede mig til at overveje, om jeg kunne få min passion for friluftsliv til at smelte sammen med mit arbejdsliv, så jeg oplevede det at gå på arbejde mere meningsfyldt? Det var kraftigt medvirkende til, at jeg gav mig selv lov til at tænke tanken, for det tror jeg egentlig har været udfordringen tidligere, at jeg ikke gav mig selv lov til at tro på, der var andre muligheder,” forklarer Thomas Duus Monefeldt, der er 44 år, gift og far til to. Familien bor i Allerød nord for København.


I skovenI skoven
Foto: Thomas Elken

Klik her for at læse mere om den nye Honda Hybrid

Den nye vej gav energi
Han havde dog svært ved at se, hvordan han kunne skabe en hybrid mellem friluftsliv og arbejdsmiljø i den stilling, han sad i, så han valgte – efter nøje overvejelser – at inddrage sin chef.

”Jeg aftalte med min daværende chef i ATP at gå på deltid fra august sidste år, så jeg i privat regi kunne starte på friluftsvejlederuddannelsen. Hun kunne nok godt fornemme, at jeg også havde andre ideer, men hun støttede op omkring min beslutning,” fortæller Thomas Duus Monefeldt, der også er uddannet ergoterapeut og cand.pæd. i pædagogisk psykologi fra Aarhus Universitet.

Efter kort tid tog ideen om at bygge egen virksomhed form. En virksomhed, hvor han ønskede at koble sin passion for friluftslivet med sin erfaring og viden om psykologi, arbejdsmiljø og organisationsudvikling.

”Da jeg ændrede spor, kunne jeg bare mærke, at jeg ramte en passion og en nerve, som gav mig helt vildt meget energi. Og pludselig stod det helt klart for mig, at det var den vej, jeg skulle gå. Men jeg kunne ikke både jonglere familieliv, job, uddannelse og selvstændig virksomhed, så jeg valgte at sige op i ATP – også for at skabe en brændende platform for mig selv,” siger Thomas Duus Monefeldt.

Den første januar i år sprang han officielt ud som selvstændig rådgiver med konsulentvirksomheden Vaimas, der på samisk betyder vejviser. Thomas Duus Monefeldt specialiserer sig i at anvende naturen og friluftsaktiviteter som metode til at fremme mental, fysisk og social trivsel - primært i forbindelse med organisationsudvikling i virksomheder, men også som element i kommunernes folkesundhedsindsatser og gennem friluftslivskurser til private.

Opbakning fra baglandet er nødvendig, understreger Thomas Duus Monefeldt. For beslutningen om at sige farvel til det trygge job og springe ud som selvstændig påvirker også familien.

“Min kone har hele vejen bakket op om, at jeg forfølger min passion. Samtidig ser vi det begge som en mulighed for at skabe mere fleksibilitet i familielivet. Men uden hendes opbakning ville det ikke kunne fungere,” forklarer han.


IldIld
Foto: Thomas Elken

Mennesket har behov for natur
Gnisterne fra ildstålet får hurtigt fat i træspånerne og den tørre birkebark, som han altid har i lommen. Thomas Duus Monefeldt holder tørre granris henover de små flammer, der hurtigt tager fat og knitrer lystigt. Nederst ligger de større brændestykker placeret fladt som et såkaldt berberbål, så han nemt kan stille en gryde ind i ilden. Men det gør han ikke. Thomas Duus Monefeldt surrer hurtigt tre grene sammen til en trefod, hvor han kan hænge en gryde med vand til kaffe og kakao.

”Jeg startede på friluftsvejlederuddannelsen sidste sommer, hvor der var totalt afbrændingsforbud. Vi var på tur en uge, hvor vi ikke måtte bruge åben ild,” siger han med slet skjult skuffelse i stemmen, for ifølge Thomas Duus Monefeldt er der noget særligt ved bål. Man samles omkring et bål. Og taler sammen.

Der er også noget særligt ved naturen. Det mærker han både på sig selv og andre.

”Jeg oplever en ro, når jeg kommer udenfor. Jeg kan godt lide de praktiske gøremål, der er nødvendige, når man er udenfor, men som vi i vores moderne liv ikke behøver at udføre. Jeg føler mig i mit rette element. Jeg lægger mærke til lydene, ser på dyr og fugle og reflekterer på en helt anden måde, når jeg er i naturen. Og det er nogle andre og dybere samtaler, man har med folk herude,” siger Thomas Duus Monefeldt.

Han mener, at menneskets krop og hjerne føler sig hjemme i naturen, fordi vi grundlæggende ikke har ændret os meget siden stenalderen, hvor det at klare sig ude i elementerne var helt basalt for vores overlevelse.

”Jeg mener ikke, vores krop og hjerne har ændret sig de sidste 50.000 år. Vi går stadig rundt med et stenalderdesign. Og det ligger dybt i mennesket at have behov for at være i naturen. Men i vores moderne samfund fjerner vi os mere og mere fra naturen, og vi er godt i gang med at opfostre en stillesiddende, digital indendørsgeneration,” siger Thomas Duus Monefeldt.

ThomasThomas
Foto: Thomas Elken

Han vil gerne tage udgangspunkt i netop ”stenalderdesignet” i forbindelse med udvikling og læring på eksempelvis en arbejdsplads. I stedet for traditionelle forløb, hvor man ofte samler en medarbejdergruppe i en konferencesal, har værdibaserede snakke og laver gruppearbejde, vil Thomas Duus Monefeldt gerne rykke folk ud i naturen.

”I naturen bliver folks udgangspunkt nulstillet, og det giver et godt grundlag for den udvikling, de skal i gang med. De står pludselig i et element, der er nyt og som de ikke kan kontrollere. Det kan være et godt supplement til at arbejde med teambuilding og gruppeprocesser,” forklarer han.

Lås tryghedshåndjernene op
Han har kun oplevet positive tilkendegivelser, når han har fortalt om sit skift fra de faste rammer på kontoret til de frie rammer i naturen.

”Der er mange, der synes, det er en modig beslutning. For man ved jo ikke, hvordan det kommer til at gå, når man skal være selvstændig. Kommer man til at få en indtjening? Tryghedshåndjernene kan være svære at låse op. Den fornemmelse kender jeg godt selv. Men jeg tror, der er mange, der går rundt med tanker om, at de godt kunne tænke sig at lave noget andet,” siger Thomas Duus Monefeldt.

I den situation, er det vigtigt at lytte til hjertet frem for hjernen – selvom det kan være svært.

”Vi har måske en oplevelse af, at vi er rationelle individer, men fra videnskaben ved vi, at mennesket i mange situationer træffer irrationelle valg - både i og udenfor arbejdslivet. Og hvis vi kan erkende det over for os selv, bliver det måske nemmere at lytte til hjertet. Det er ikke altid, fornuften bærer os det rigtige sted hen, og vi har en masse forpligtelser, vi føler, vi skal leve op til og har svært ved at se udover. Men jeg tror aldrig, det er for sent at skifte spor. Jeg tror ikke, der er én vej i livet, som man kan definere som ung,” siger Thomas Duus Monefeldt.

Drømmer du også om oplevelser i naturen? Klik her og læs om Honda CR-V Hybrid og book en gratis prøvetur.

Annoncen er produceret 25.02.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Honda.

HondaHonda
Foto: Thomas Elken