Børsen logo

Karrieren under overfladen

Af Laura Bisted Jacobsen, Foto: Thomas Elken

ANNONCØRBETALT INDHOLD AF HONDA

Topbilled mobil
topbillede

Det startede med et håndspyd og et par utætte dykkerbriller, men i dag lever Morten Rosenvold Villadsen af undervandsjagt. Og selvom han er på arbejde, når han dykker, kan han godt lukke verden ude og bare være i nuet. Når han er på land, har han fokus på at arbejde effektivt og skabe aktiver, der på den lange bane kan skabe værdi af sig selv.

Det er et par grader over frysepunktet, da Morten Rosenvold Villadsen smider kludene i strandkanten ved Isefjorden i Nordvestsjælland. Han skifter til en våddragt, som han har hældt dampende varmt vand i, så den er blevet en smule lun. Morten Rosenvold Villadsen er fridykker og undervandsjæger, og på en kold og våd dag i februar tager han gerne et dyk. For der er både blåmuslinger, hjertemuslinger og sågar østers at hente på fjordbunden.

Han har vundet danmarksmesterskaber i både fridykning og undervandsjagt, deltaget i internationale mesterskaber, fridykket til 81 meters dybde og holdt vejret i mere end syv minutter.

Og siden 2010 har han arbejdet på at gøre sin passion omkring undervandsjagt til sin levevej – at skabe en hybrid mellem friluftslivet og arbejdslivet. I dag lever Morten Rosenvold Villadsen af at lære andre at undervandsjage. Og når han er på land, driver han hjemmesiden Undervandsitetet.dk, laver podcasts, anmelder dykker- og undervandsjagtudstyr og holder foredrag om undervandsjagt. For han vil også gerne tjene penge uden at være neddykket, forklarer han.

Selvom undervandsjagten er blevet Morten Rosenvold Villadsens arbejde, har det ikke ændret hans oplevelse, når han er i vandet. Under vandet finder han ro og kommer i flow, og han oplever derfor, at hans arbejde også giver ham energi og balance i hverdagen.


Undervandsjæger på vej i vandetUndervandsjæger på vej i vandet
Foto: Thomas Elken

”Jeg er på arbejde, når jeg er under vandet, men det føles ikke sådan. Oppe i overfladen, hvis jeg skal holde øje med kursister, eller jeg skal forklare noget, så mærker jeg, jeg arbejder. Men 10 sekunder efter, når jeg tager en mundfuld luft og dykker, så er jeg helt for mig selv. Jeg svømmer bare rundt og oplever og ser. Jeg slipper verden uden for og er til stede nu og her i min jagt på fisk,” siger han.

Urtidsagtig tilfredsstillelse
I april starter kursussæsonen for alvor op, når torskene kommer ind på det lave vand i Øresund. Morten Rosenvold Villadsen lærer sine elever, hvordan de skal ligge i overfladen og holde øje. Når man ser et bytte, tager man en mundfuld luft, dykker ned og skyder fisken med en harpun. Oppe ved overfladen bliver den første luft i lungerne ofte brugt til et sejrsråb.

”Man glider rundt i vandet som en langsom hval, der sparer på ilten, og laver effektive og rolige bevægelser. Der er ingen lyde. Pludselig ser man en fisk, fokuserer og peger harpunen mod den. Så snart, man har skudt den, svømmer man hen til fisken og griber fat i den med hænderne. På det tidspunkt, er der ofte gået så lang tid, at man svømmer mod overfladen for at beundre fangsten. Det er meget tilfredsstillende på en urtidsagtig måde,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Det startede med et håndspyd
Hans passion for undervandsjagt begyndte i de sene teenageår, da han dykkede sammen med sin bror i sommerferierne ved forældrenes sommerhus ved Sjællands Vestkyst

”De dykkerbriller, der var i sommerhuset, var utætte. Så en dag købte min far en dykkermaske og et håndspyd, som han tilfældigt så i en fiskebutik. I starten troede vi ikke, det kunne lade sig gøre at fange skrubber sådan. Men det kunne det! Og da vi først havde fået styr på teknikken, skiftedes vi til at være i vandet. Vi fangede en hel del fladfisk. Og jeg kan især huske den første pighvar, jeg fangede på den måde. Det var en kæmpe oplevelse,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Klik her for at læse mere om den nye Honda Hybrid


På det tidspunkt vidste han ikke, at undervandsjagt er en stor sportsgren med flere tusind udøvere på verdensplan. Med internettets fremkomst fik Morten Rosenvold Villadsen øjnene op for, at der var et fremtidspotentiale i hans passion, og han tog til sit første Danmarksmesterskab i 2007, hvor han blev nummer syv og herefter kvalificerede sig til landsholdet og kom med til Nordisk Mesterskab i Finland.

”Så var jeg ligesom i gang. Og jeg syntes, det var det fedeste. Derfor begyndte jeg at orientere mig mod fridykning, for jeg kunne godt regne ud, at hvis jeg skulle være en dygtig undervandsjæger, så skulle jeg være god til at holde vejret længe og være god til at dykke dybt. Fridykning og undervandsjagt er som med løbetræning i forhold til fodbold - det er ikke det hele, men det er en ret vigtig komponent,” siger Morten Rosenvold Villadsen, der i mange år trænede fridykning på højt plan.

I dag koncentrerer han sig om aktiviteterne omkring undervandsjagt. Og i februar ved Isefjorden har den 38-årige undervandsjæger ikke behov for at holde vejret i flere minutter for at søge efter østers og andre muslinger. Forholdene er rolige, og en sæl lurer undrende hen over vandspejlet, da den bliver forstyrret.


ØstersØsters
Foto: Thomas Elken

Vil ikke arbejde mest muligt
Morten Rosenvold Villadsen har klare – og for nogen måske alternative – ideer til, hvordan hans arbejdsliv skal indrettes. Han er ikke interesseret i at arbejde mest muligt, han arbejder effektivt – både under vandet og på land. Det handler for ham om at prioritere benhårdt, ikke hænge sig i små fejl og hele tiden fokusere på det store billede.

Til daglig bor han i Valby med sin hustru og sine to døtre. Hans hustru arbejder fuldtid og hans arbejdsliv som selvstændig giver familien en fleksibilitet i hverdagen.

”Vores piger på et og fire skal kun være i institution fem timer om dagen, og jeg kan arbejde hist og pist, når det passer ind. Samtidig kan jeg mærke, at jeg har opsparet arbejdslyst. Jeg glæder mig til at tage mere fat og få udlevet de potentialer, jeg ser i min forretning,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen, der er ved at lægge sidste hånd på sin anden bog, der handler om og har titlen Undervandsjagt.

Han er oprindeligt uddannet cand.mag. i musik og idræt og i én enkelt måned for år tilbage, arbejdede han og hustruen begge fuldtid, men Morten Rosenvold Villadsen ville noget andet. Han er ikke interesseret i at sælge sin tid for penge, men vil gerne opbygge en række aktiver, der løbende er indtægtsgivende – derfor udvider han hele tiden med nye tiltag omkring temaet undervandsjagt.

”Det er drømmen om passiv indkomst, der står derude i horisonten. Det håber jeg på lykkes, så jeg kan frigøre mere tid til fritid – reel fritid. I øjeblikket har jeg gang i en række projekter, og jeg glæder mig til at finde ud af, om det er mine hjemmesider, min forfattervirksomhed eller noget helt tredje, der på den lange bane kommer til at vokse mest, og på den måde akkumulere værdi,” siger Morten Rosenvold Villadsen.

Drømmer du også om oplevelser i naturen? Klik her og læs om Honda CR-V Hybrid og book en gratis prøvetur.

Annoncen er produceret 1.03.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Honda.

HondaHonda
Foto: Thomas Elken