Børsen logo


8 udsøgte oplevelser i Danmark:
Her får du vin, surfing, golf og
arkitektur i verdensklasse


Af Maria Rossen
Foto: Dennis Borup Jacobsen, Niclas Jessen, Claes Bech-Poulsen, Mette Johnsen og Kim WyonANNONCØRBETALT INDHOLD AF MOMONDO
topbillede
Topbilled mobil

Selv om du måske havde drømt om at pakke kufferten og flyve mod nye eventyr, kan du med en staycation i Danmark denne sommer få nogle fantastiske oplevelser med både natur, mad, strand og storby.

Hvad siger du til at skifte Bourgogne ud med vingårde i Vestsjælland? Eller dase ved vandet i pastelfarvede badehuse på Ærø? Du kan også vandre som en moderne pilgrim på Møn.

I guiden her finder du otte unikke steder i Danmark – og anbefalinger til de bedste hoteller, der kan danne rammen om en skøn sommerferie.


pilgrimsvandringpilgrimsvandring
Foto: Kim Wyon

Pilgrimsvandring på Møn

Den moderne pilgrim vandrer væk fra den travle hverdag, søger ro og vender hjem med nye oplevelser og måske endda nye indsigter i sig selv. Måske har du drømt om at opleve den berømte pilgrimsrute El Camino til byen Santiago de Compostela i det nordlige Spanien, eller gå i fodsporene på den buddhistiske munk Kobo Daishi på den japanske pilgrimsrute Shikoku88, der er opkaldt efter de 88 templer, du møder på din vej rundt om øen Shikoku.

Men du behøver ikke rejse til Spanien eller Japan for at være en moderne pilgrim. På Møn ud for Sydsjælland kan du vandre på Camønoen og samtidig opleve noget af Danmarks smukkeste natur i området ved Møns Klint, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Du bestemmer selv, om du vil gå alle 175 kilometer, der strækker sig over øerne Møn, Bogø og Nyord, eller bare vælge de dele af ruten, der tiltaler dig mest.

Camønoen tager dig forbi hyggelige landsbyer, åbne marklandskaber, brusende skove og du kan tage en dukkert fra nogle af Danmarks bedste badestrande. Om natten oplever du den uspolerede nattehimmel, fordi lysforureningen fra byerne i området er minimal. På klare nætter kan der kigges igennem mælkevejen til den næste galakse.

Her skal du bo

Det perfekte udgangspunkt for at vandre Camønoen er Hotel Strågården på den lille ø Nyord. Øen er bilfri og efter turen over broen fra Møn, parkerer du bilen og møder langsom livsstil og et bekymringsløst ø-liv med stråtækte huse, et lille fiskerleje, fuglereservater og ”Trylleskoven” Ulvshale Skov, der med sine væltede træer, bølgende skovbund og små vandhuller giver skoven sit helt eget mystiske særpræg.IldMark
Foto: Mette Johnsen

Surfing i Nationalpark Thy

Brusende bølger og tilbagelænet livsstil. Det er indbegrebet af surferkulturen på Hawaii, hvor surferne har deres helt eget håndtegn kaldet ”hang loose”, som du laver ved at knytte hånden og strække tommel- og lillefinger. En venlig gestus, der signalerer solidaritet, omsorg, respekt og venskab, som er så definerende for hele surferlivsstilen.

Men i Danmark finder du Cold Hawaii – 31 steder langs den jyske vestkyst fra Agger til Hanstholm, der er perfekte til alle former for surfing, hvad end du er til almindelig surfing, windsurfing, stand up paddle eller kitesurfing. Klitmøller er ”hovedstaden” i Cold Hawaii og er den perfekte destination, hvis du er nybegynder. Der er nemlig mange surfskoler, hvor du kan leje udstyr og blive guidet, så du allerede efter kort tid i Vesterhavet, kan få den vilde oplevelse at stå på brættet og ride en bølge ind mod stranden.

Naturen i Nationalpark Thy er barsk og smuk og beskrives som Danmarks største vildmark, hvor bølgerne fra det vilde Vesterhav slår ind mod strandene og de høje klitter.

Her skal du bo

Bo lige i hjertet af Cold Hawaii på Klitmøller Hotel, der er et afslappet strandhotel med hvide træpaneler, udsigt til vandet og masser af plads til bare at være. Når sulten melder sig efter en dag i bølgerne, kan du stille den med masser af friskfanget fisk fra Vesterhavet.


ThomasRåvarer
Foto: Kim Wyon

Vinsmagning på Vestsjælland

Vinbønderne i Bourgogne er kendt for at dyrke nogle af verdens fineste vine, hvor hver flaske på de ikoniske Bourgogne-druer Pinot Noir og Chardonnay er skabt med masser af følelse. Men du behøver ikke rejse til Frankrig for at køre ad vinruten Route de vin, besøge vingårde, komme helt tæt på vinstokkene på markerne og egetræsfadene i kælderen på et chateau.

Tiden er nemlig for længst forbi, hvor dansk vin hed ”3 ugers” og blev brygget i en boblende kolbe i bryggerset. De senere år er der kommet flere og flere danske vingårde til. På Vestsjælland kan du køre din egen Route de vin med de fire vingårde Dyrehøj Vingård, Stub Vingård, Røsnæs Vingård og Barfod Vin.

Faktisk kan vores kølige klima være en fordel for vinproduktionen. Her højt mod nord er vores dage længere end i Frankrig, og det er lyset, der jo som bekendt leverer brændstoffet til planters udvikling. Vi har også en lang sommer uden nattefrost, der giver mulighed for lang modning af druerne, samtidig med at de kølige nætter giver druerne friske og intense aromaer.

Når du besøger en dansk vingård, kan du få en rundtur i vinmarkerne, lære om de druer, der dyrkes netop dér – og naturligvis smage vinen. Det hører sig heldigvis til. Måske bliver du skænket et glas rødvin på druesorten Rondo eller hvidvin lavet på Ortega.

Her skal du bo

Strandhotel Røsnæs er det oplagte udgangspunkt for din tur langs Route de vin i Vestsjælland. Når du er færdig med vinoplevelserne, kan du tage et dyp i Kalundborg Fjord og varme dig i saunaen bagefter. Nyd også en middag i hotellets restaurant Naes, hvor naturen og lystsejlerne på fjorden er helt tæt på.


ThomasRåvarer
Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Strandferie ved Ærøskøbing

Du kender de ikoniske, pastelfarvede livreddertårne ved Miami Beach i Florida, hvor den hvideste sandstrand, palmer og Art Deco-hoteller danner rammen om strandferie med et skær af neon-natteliv.

På Ærø finder du nogle af Danmarks fineste, farverige badehuse, der ligger som perler på en snor ved stranden i Ærøskøbing, som med sine cirka 900 indbyggere er den næststørste, lille by på Ærø. Med sine historiske gamle gader og huse helt tilbage fra 1600-tallet er du langt væk fra alfarvej.

Ærø er en af Danmarks mindste ø-kommuner, og der bor cirka 6000 mennesker på øen, som er blot 30 km. lang. Tidligere var Ærø et vigtigt knudepunkt for dansk handel og skibsfart, og du kommer let til øen med en kort færgeoverfart fra Svendborg på Sydfyn.


Her skal du bo

På Brogade nr. 16 i Ærøskøbing finder du boutiquehotellet The Monica, der har bare to dobbeltværelser. Ejeren er Monica Conradsen, der har indrettet hotellet med en afslappet luksuriøs og meget personlig stil. Det føles næsten som at træde ind i et boligmagasin, hvor der kælet for alle detaljer, men på en meget varm måde. I entreen er der fx stillet gummistøvler frem, der opfordrer til at tage en gåtur – selv hvis den danske sommer ikke viser sig fra sin bedste side.


ThomasRåvarer
Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Trekking i Østjylland

I New Zealand findes The bridge to nowhere, hvor du efter trekking gennem Whanganui nationalparkens jungle pludselig kommer til en bro over Mangapurua floden, men hvor ingen veje fører hverken til eller fra. Stedet er blevet ikonisk for især rygsækrejsende og er naturligt nok omgærdet med en del mystik. For hvorfor er der en bro midt i ingenting, som fører ingen steder hen?

Du kan få næsten samme oplevelse lige her i Danmark. Efter en vandretur gennem Marselisborg Dyrehave, som er et 22 hektar stort naturområde, hvor du kan møde vildsvin, sikahjorte og dådyr, kommer du til Varna Strand, hvor der er en bro, hvor du kan gå og gå og gå og gå. Uden at nå til ende. Det er badebroen og kunstværket Den Uendelige Bro.

Den cirkelformede brokonstruktion af træ løber fra strandkanten og ud i Aarhus bugt. Broen blev skabt til ARoS-udstillingen Sculpture by the Sea i 2015, og bag kunstinstallationen står arkitekterne Niels Povlsgaard og Johan Gjøde.


Her skal du bo

På Strandvejen mellem Aarhus og Marselisborg finder du Helnan Marselis Hotel med direkte adgang til stranden og Marselisborg Dyrehave i ryggen. Værelserne har udsigt over Aarhus bugt, og du kan forkæle dig selv med en yogatime, slappe af i spaområdet og spise middag på restauranten, der naturligvis også har havudsigt.


ThomasRåvarer
Foto: Claes Bech-Poulsen

Gourmet på Sydfyn

Er du en af dem, der planlægger din ferie efter gastronomiske oplevelser? For mange af os er god mad og ferie uadskillelige. Måske er du vild med at udforske det lokale køkken eller går efter de helt store gastronomiske oplevelser.

På Falsled Kro ved Faaborg på Sydfyn finder du begge ting. Her møder fransk gourmet afslappet dansk hygge. Kroen er kendt for sit høje gastronomiske niveau – mange mener, at den er overset af Michelinguiden, hvis stjerner jo som bekendt indikerer om restauranten er et stop værd, en omvej værd eller ligefrem en rejse værd.

Det er køkkenchefen Kasper Hasse, der får de lokale fynske råvarer til at forenes med fransk kogekunst. De fleste af grøntsagerne på menuen dyrkes i kroens køkkenhave, og når middagen nydes i restauranten, er det med udsigt over Helnæs-bugten.


Her skal du bo

Få den fulde gourmet oplevelse med en overnatning på Falsled Kro, så du kan du trille op i seng efter den overdådige middag. Stilen er rustik luksus med bløde puder, fritlagte bjælker og ild i pejsen.


ThomasRåvarer
Foto: Niclas Jessen

Golf i Sønderjylland

Golf blev som bekendt opfundet i Skotland og Old Course i St Andrews er måske verdens ældste golfbane, hvor der er blevet spillet golf fra cirka år 1500. Selv Marie Stuart, den sidste regerende dronning af Skotland, spillede golf dér.

Men du behøver ikke rejse til højlandet for at finde den perfekte green. Sønderjylland har nogle af Danmarks bedste og smukkeste golfbaner, fordi det sønderjyske grænseland byder på meget vekslende natur. Fra den specielle golfbane Links på Rømø, der er designet som en skotsk linksbane, karakteriseret ved at de 18 huller spilles i et kystterræn med søer og sandklitter, til Sønderborg Golfklub ved det naturskønne vådområde ved Mjang Dam, der er et af de fineste fugleområder på Als.

Her skal du bo

I 2019 åbnede Hotel Alsik i Sønderborg, der er designet af Henning Larsen Architects og med sine 19 etager er blevet et markant vartegn for byen. På 16. etage er der en udsigtsetage, Point of View, hvorfra besøgende har en fantastisk udsigt ud over Sønderborg og Als i 64 meters højde. Du kan spise på de tre restauranter Alsik, Freia og Syttende, der er udviklet og ledes af topkokken Jesper Koch. Hver restaurant har sit eget unikke køkken og udtryk, men fælles for dem alle er kærligheden til de lokale sønderjyske råvarer og det gode håndværk.ThomasRåvarer
Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Arkitektur i Aarhus

Får du normalt hold i nakken, når du er på ferie, fordi du kigger opad mod skyskraberne i New York? Du kan faktisk godt få Bjarke Ingels BIG-arkitektur i lille Danmark. På havnen i Aarhus er det lykkedes at gøre dansk arkitektur til en seværdighed. De sidste ti år har havnefronten forvandlet sig til en helt ny bydel: Aarhus Ø.

En af de bygninger, der er skudt frem, er Isbjerget, der allerede har vundet flere internationale priser og har fået sit navn på grund af sine hvide terrazzofacader, takkede konstruktion og vandblå altaner. Isbjerget huser 208 lejligheder i ti etager, der har panoramaudsigter, hvor du på en klar dag fra de øverste penthouselejligheder kan se til Marselisborg Skov, Kalø Vig og Helgenæs. Det er tegnet af de danske arkitektfirmaer CEBRA og JDS Architects i samarbejde med hollandske Search og franske Louis Paillard.

Tegnestuerne bag udviklingen af Aarhus Ø er altså både danske og internationale, men især de aarhusianske CEBRA, Schmidt, Hammer og Lassen og C.F. Møllers tegnestue har markeret sig.

På havnen finder du også kulturhuset Dokk1, der blandt andet huser Skandinaviens største bibliotek, hvor der er plads til leg med fire meget fantasifulde legepladser, som man finder på en kæmpe åben balkon, der strækker sig hele vejen rundt om Dokk1. Det er den aarhusianske tegnestue Schmidt Hammer Lassen, der står bag – og netop biblioteker, har de erfaring med. De har nemlig også tegnet Den sorte Diamant i København, der huser Det Kongelige Bibliotek. Ønsket med designet af Dokk1 er at gøre bygningen til et multikulturelt mødested med plads til udveksling af viden og kreativitet.


Her skal du bo

Boutiquehotellet Villa Provence ligger i kanalkvarteret tæt ved havnen og har 34 individuelt indrettede værelser og fire suiter. Efter en oplevelsesrig dag i byen kan du nyde din aftenkaffe eller et glas vin i hotellets brostensbelagte gårdhave, der er omkranset af høje lindetræer, som giver den helt rigtige ramme for afslappende hygge.


Alle stederne på listen her venter bare på at blive udforsket – og der findes mange flere. Hos Momondo kan du finde mere rejseinspiration til at gøre din sommer uforglemmelig.

På momondo.dk/OplevDanmark finder du inspiration til flere store ferieoplevelser i lille Danmark. Her kan du også finde overnatning og lejebil - nemt og billigt.Annoncen er produceret 10.07.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Momondo.