Børsen logo

2020 giver kontoret en ny farve

Af Michael Rachlin, Foto: Montana
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF MONTANA

Topbilled mobil
topbillede

Tiden efter coronakrisen kan blive en ny begyndelse på både kontoret og hjemmearbejdspladsen. En ny arbejdsdag giver en ny farve på arbejdslivet.

Vi har holdt videomøder på altanen, prøvet på at koncentrere os ved spisebordet og udviklet nye ideer fra sofaen. Verden er kommet til at se anderledes ud i 2020. Det gælder også for kontorlandskabet, som er ved at skifte farver og funktionalitet. Og det gælder for vores hjem, hvor arbejde og privatliv nu officielt er flyttet sammen under en helt anden accept af hjemmearbejde end tidligere.

Lene Becker fra LAIKA Rumdesign har beskæftiget sig med de strategiske aspekter af arbejdsrum og arbejdsformer i mere end 10 år, og her har det sidste halve år været ganske interessant.

”Vi har set, at processer, som tidligere tog måske et halvt år at få til at bundfælde sig i store organisationer, har kunnet lade sig gøre på meget kortere tid. Pludselig har der bredt sig en forståelse af, at folk sagtens kan lave noget, også når de sidder andre steder end lige ved skrivebordet,” siger Lene Becker, der mener, at det understreger en udvikling, der har været på vej længe: Den aktivitetsbaserede arbejdsplads, hvor indretningen giver muligheden for at arbejde i forskellige zoner.

DennisDennis
Med et hæve-sænkebord fra Montana kan du gøre hjemmekontoret til et sted, hvor kreativitet og produktivitet mødes. Foto: Montana PR

Rum til varieret arbejdsdag

I dag består arbejdsdagen oftest af meget andet end at sidde fordybet foran computeren i syv timer. De fleste har både brug for rum til udvikling, fordybelse, samtale og inspiration. Alligevel er mange kontorer stadig indrettet efter én funktion.

”Vi har blandt andet arbejdet med en hjerneforsker om, hvordan vi kan skabe gode rum til vores hjerne på arbejde. Der er tale om vaner, som stikker meget dybt. Vi arbejder meget med bevidstheden om vores varierede arbejdsdag og at arbejdspladsen derfor bør have forskellige funktioner. Og kulturen er vigtig – det nytter ikke noget at have et lækkert inspirerende kontor, hvis der stadig er en stemning af, at man snyder, hvis man ikke sidder foran skærmen,” fortæller Lene Becker.

At 2020 indtil videre har budt på mere hjemmearbejde, end nogen af os havde forestillet os, giver selvfølgelig også nogle udfordringer, samtidig med at det har været en øjenåbner. Mange af os vil meget gerne arbejde mere hjemme fremadrettet.

”Man skal være lidt ydmyg i forhold til, hvad der kan lade sig gøre på hjemmearbejdspladsen. Vi skal huske, at folk bor meget forskelligt, og måske ikke lige har hverken plads eller lyst til at indtænke et hæve-sænkebord. Så må man fokusere på ergonomien på en anden måde. Ligesom det er vigtigt i forhold til hjemmearbejde, at man er bevidst om at få adskilt arbejdsdag og privatliv. Her er gode rutiner og ordentlig reolplads vigtig, så man kan få ryddet væk og markerer, hvornår arbejdsdagen starter og slutter,” siger Lene Becker, der understreger, at der er tale om en afvikling af det traditionelle storrumskontor, der har været på vej i årtier, men er blevet forstærket i 2020.

Flere varme farver

Hvordan kommer den aktivitetsbaserede arbejdsplads så til at se ud helt konkret? Tager den farve af forandringerne?

I dag er 70 pct. af alle kontormøbler i Danmark stadig i gråtonefarver. Men det kan meget vel være ved at ændre sig. Det fortæller den prisvindende danske designer Margrethe Odgaard, der netop har skabt en ny farvepalet med i alt 30 farver til den danske møbelproducent Montana.

”Vi vil gerne lokke arbejdspladserne lidt væk fra det traditionelle og hen mod at blive en smule mere koloristiske. Folk bliver let forskrækkede, når vi taler farver, måske fordi de tænker på deres børns pakke med tuscher. Men vi giver også mulighed for en mere underspillet farveskala. Vi har eksempelvis arbejdet med flere slags sort, som arbejder mere levende med lys end det traditionelt sorte, hvis man for eksempel på et advokatkontor gerne vil signalere stabilitet,” fortæller Margrethe Odgaard, der understreger at farvernes virkning i rummet rent faktisk spiller en væsentlig rolle.

MargretheMargrethe
Margrethe Odgaard vil gerne skubbe til vores farvevalg med en række farver til møbler, der skal inspirere os til at gå vores egen farvevej. Foto: Montana PR

”Der nogle ting, der peger på, at vi er blevet mindre fokuserede på de kølige farver. I den nye palet er halvdelen af farverne varme, og varme farver trækker ned i kroppen og væk fra det rent rationelle, som repræsenteres af de kolde farver,” siger hun

Glæde i hverdagen

”I en kontorindretning kan det have en stor virkning at overveje, hvordan sanserne kan blive stimuleret. Indretningen skulle gerne give dig en oplevelse, der gør dig rigere. Samme følelse som at gå i naturen,” siger Margrethe Odgaard, der understreger, at farverne har været planlagt og udviklet længe før coronakrisen, men at de lægger til en udvikling, der har været på vej et stykke tid.

Samtidig har hun udviklet nye teksturer, så overfladerne føles forskellige at røre ved og reflekterer lyset forskelligt. Det gælder også nu, hvor møblerne kommer til at indtage hjemmet på en ny måde – fx Montanas hæve-sænkeborde, der kommer i udvalgte dæmpede farver.

”Det giver nogle andre muligheder, når man skal arbejde mere hjemmefra. Du kan udnytte, at du ikke længere skal være helt så neutral, som på en arbejdsplads, hvor alle skal være enige. For nogle vil det stadig fungere rigtig godt med et par hvide reoler og et sort skrivebord. Men vi vil gerne give dig mulighed for at indrette dig efter, hvad der egentlig gør dig glad i hverdagen,” siger Margrethe Odgaard.

Klik her og se, hvilke farver Montana foreslår til hjemmekontoret.

DennisDennis
Hjemmekontoret giver mulighed for at indrette sig personligt og uafhængigt af fælles regler på en arbejdsplads.Foto: Montana PR

Annoncen er produceret 14.09.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Montana.